flavino food aangepast
WinkelwagenZoeken
Meest verkocht

Aegir Zeeschelpenkalk grit

Aegir Zeeschelpenkalk grit
€ 16.00
Aantal
Voor een stabiele pH
 
Ostrea zeeschelpenkalk is een kalkbron die gewonnen wordt uit schelpenbanken in de Noordzee. Vervolgens worden deze gedroogd en gebroken. Ostrea zeeschelpenkalk is rijk aan Calciumcarbonaat (96.1%) en bevat weinig water. De droge stof is 99.5%. De zuurbindende waarde is 54.

Een zeer belangrijk gegeven in een samenwerkend bodemmilieu is de zuurgraad van de bodem. De verhoudingen tussen micro-organismen wordt sterk beïnvloed door deze zuurgraad. Er is voor elke micro-organisme een optimale zuurgraad. Wordt de zuurgraad verstoord, dan is het milieu verstoord. De symbiose raakt verstoord en dit heeft een nadelige invloed op het productievermogen van de grond. Landbouwkalk is zeer fijn gemalen kalk welke als deze op de bodem wordt gebruikt zeer snel oplost. Het gevolg is dat de zuurgraad in een zeer kort tijdsbestek wordt verhoogd. Het gevolg hiervan is dat de symbiotische leefgemeenschap van micro-organismen enorm wordt verstoord. Nadat de kalk is opgelost en zijn vernietigende werking heeft gedaan is de kalkbron weg en keert de zuurgraad vrij snel terug naar zijn oude waarde waarna er weer bekalkt moet worden. Er ontstaat zo een jojo effect waarbij de noodzakelijk rust toestand voor symbiose nooit tot stand komt.

Bij het gebruik van Ostrea zeeschelpenkalk is dit echter anders. Daar Ostrea zeeschelpenkalk veel grover van samenstelling is lost deze veel langzamer op. Hierdoor ontstaat er een zeer geleidelijk pH-effect waar het micro-organismen milieu zich langzaam aan kan aanpassen. De symbiose blijft gehandhaafd en er ontstaat geen jojo effect. Kalk wordt meestal ingezet om de pH te verhogen. Dit gebeurt door het weg vangen van H+ ionen uit het wortelmilieu. Dit gebeurt bij fijne kalk sneller dan bij grove kalk. Het duur effect van grove kalk is echter veel groter. Denk maar aan het IJsselmeer polder effect.

Een voordeel van Ostrea zeeschelpenkalk is dat het een langdurige werking heeft en dus te hoge of te lage pH kan vermijden. De pH wordt dus gedurende langere tijd beïnvloed door de kalk waardoor een optimale plantengroei kan ontstaan.
Door het Centraal Laboratorium voor C.H.V.-Encebe NV en Sobel NV is een mineralenanalyse van Ostrea zeeschelpenkalk uitgevoerd met de volgende resultaten:
 
    Calcium: 42 %
    As: 99.44 %
    Arseen: 9.7 mg/kg
    Cadmium: 0.02 mg/kg
    Kwik: 0.04 mg/kg
    Lood: 1.8 mg/kg
    Fluor: 51 mg/kg
    Natrium: 5000 mg/kg
    Kalium: 150 mg/kg
    Magnesium: 450 mg/kg
    Zink: 18 mg/kg
    Mangaan: 55 mg/kg
    Kobalt: 16 mg/kg
    Selenium: < 0.1 mg/kg
    Chloride: 1130 mg/kg
    Fosfaat : 12 mg/kg
    Sulfaat: 470 mg/kg
    Koper: 12 mg/kg
    IJzer: 4400 mg/kg
 
Daarnaast heeft het Quist Laboratorium te Aarhus in Denemarken metingen gedaan met betrekking tot de oplosbaarheid van diverse soorten kalk. Hier wordt de duur aangegeven om kalk in zoutzuur voor 99% op te laten lossen. Uit deze cijfers kan men afleiden dat Ostrea zeeschelpenkalk een langdurige werking heeft.
 
    Landbouwkalk (kalksteen): 60 minuten
    Ostrea zeeschelpenkalk: 750 minuten
 
Dosering

 
500 kg. Ostrea Zeeschelpenkalk per hectare 1x per 3 jaar.
Bij een lage PH. (beneden 4.5) Wordt aangeraden om éénmalig 1000 kg. per hectare te geven en na 3 jaar de gangbare dosering van 500 kg. per hectare te hanteren.
 
Bodemleven
 
Door een stabiele pH kan ook het microbiële bodemleven worden bevorderd. Dit heeft positieve gevolgen voor de plantengroei. De snellere mineralisatie leidt tot meer positieve voedingsstoffen, zowel N, P, K en spoorelementen, waardoor gebrek verschijnselen en dus groeiachterstanden worden voorkomen. De micro-organismen produceren allerlei bioactieve stoffen (vitaminen, antioxidanten en hormonen) die zowel de kwaliteit als de kwantiteit van de oogst kunnen verbeteren. Tevens wordt door het microbiële bodemleven de lucht- en waterhuishouding verbeterd. Naast het reguleren van de zuurgraad heeft Calciumcarbonaat ook nog een positieve werking op de bodemstructuur en kan het vastgelegde voedingsstoffen weer ontsluiten.

Ostrea zeeschelpenkalk bevat daarnaast ook nog vele spoorelementen. Door deze kalk bron te gebruiken wordt de bodem dus gelijk van vele voedingselementen voorzien.
 
Beschikbaar in verpakkingen van 25 kg


(prijzen zijn inclusief 21% BTW)

 
Terug naar overzicht

©2019 flavinofood webwinkel beginnen - powered by LB Media webshop