flavino food aangepast
WinkelwagenZoeken
Meest verkocht

PAARDEN/GRAZERS

Informatie voeding

Voeding

Per dier en situatie kan er een combinatie (mix) van de verschillende voeders gevoerd worden. Het streven is om de dieren volledig met hele granen op conditie te houden, uiteraard naast goed ruwvoer.

Voor de meeste paarden die nog wat weidegang en goed ruwvoer krijgen is dit heel goed mogelijk.

Bij presterende paarden, dieren die wat extra's nodig hebben en paarden die nog niet in staat zijn de granen volledig te benutten is er de keuze naast granen ook een deel brok te voeren. Dit voor snellere energie toevoer en betere opneembaarheid. 
Voer dit dan liefst gescheiden om de opname te optimaliseren. De paarden zullen dan vanzelf goed en lang gaan kauwen op de granen.
De verschillende organen en klieren blijken al te reageren voordat de paarden het krachtvoer daadwerkelijk gaan opnemen! 
Brok is gemalen, lees min of meer voorgekauwde voeding, dus stimuleert daarmee het kauwgedrag minder dan de hele granen. 
Ook bewerkte, onsloten granen zijn feitelijk al voorverteerd en beperken het kauwgedrag. 
Waneer het overgrote deel uit brok bestaat met slechts een kleine hoeveelheid (bewerkte) granen is de kans groter dat de paarden de granen niet goed malen en heel doorslikken. 
Bij 20 tot 30 % brok t.o.v. hele granen is dit probleem meestal niet aan de orde, neem eens de tijd en observeer het dier tijdens het opnemen van het krachtvoer!

Gaan de paarden knoeien, raar eten, check dan ook mond en gebit. Zorg ook dat de dieren altijd zonder stress kunnen eten voor een optimale opname. In de natuur kent een paard geen voederstress!

Mensen komen nog wel eens met het argument dat ze bij de overstap naar meer hele granen, deze terugvinden in de mest en het daarom verspilling is. Het tegenovergestelde is waar, want juist hele granen te geven stimuleer je het dier deze te leren verteren maar dit kost tijd.
Afhankelijk van de graad van bewerking van het oude krachtvoer en de kwaliteit/structuur niveau van het ruwvoer kan dit weken tot maanden in beslag nemen, gun het dier deze tijd.

Geef je hele granen, dan gaan paarden dus echt kauwen, maken veel speeksel aan, wat essentieel is voor de verdere vertering van de voeding en het voorkomen van klachten aan het maag/darm stelsel. Granen geven hun informatie af gedurende de gehele doorloop door het paardenlichaam, deze informatie zegt: dit is wat er verteerd moet worden, en het lichaam zal hierop reageren.  

Een dier wat gewend is aan weinig cellulose en voorbewerkte paarden voeding heeft, in eerste instantie, met het goed opnemen/verteren van de granen meer moeite en dus vindt je ze ook terug in de mest. 
Dit veranderd vanzelf wanneer er weer meer structuur in het dieet wordt gebracht en dat is waar een paard van nature op is ingesteld. 
Wellicht is het nodig om in deze overgangsperiode ook brokken te voeren om het dier op conditie te houden. 
Maar je kunt b.v. ook een grotere aandeel spelt door de muesli mengen. Spelt is een naakte tarwe met een minder hard omhulsel en wordt zeer goed opgenomen. Voer bv eerst 3/4 spelt en 1/4 muesli en bouw dit met de tijd om naar volledig muesli.
Een andere maar meer bewerkelijke manier is graanvoeding eerst enige uren te weken in water waardoor ze makkelijker / beter opgenomen worden.

Ook kan het zijn dat de darmflora nog te onstabiel is en hele granen zullen gaan overprikkelen. 
Begin in dat geval zeker eerst met meer spelt en slechts een beetje hele granen. Spelt geeft ook rust aan de darmen en bevat toch een groot aandeel structuur.  
Verder kun je dit ondersteunen met Bokashi en Veendrenkstof. Als het dieet (nog) niet optimaal is werken deze producten uitstekend om de zaak in balans te houden en een goede opname/overgang mogelijk te maken.

In een situatie waarin duidelijk het ruwvoer echt te wensen overlaat en het dier daardoor regelmatig slechte mest heeft raden we aan ook Moeder Aarde in te zetten. Dit is een mix van bentonit klei, lava en oesterkalk die de inwendige PH / zuurgraad verhoogt, gifstoffen bindt en afvoert.

Bio-Ron muesli en granenmix bevat een deel haver en gerst.

Haver en gerst waren de hoofdgranen die aan paarden gevoerd werden voor we chemisch gingen analyseren. Men was door praktische ervaring tot de conclusie gekomen dat dit de beste granen zijn voor paarden en deze kennis werd wereldwijd verspreid.

Nu bekijkt men haver met argusogen. Dieren zouden er heet en onhandelbaar van worden maar deze mening wordt niet door iedereen gedeeld. In de kruidenleer staat haver voor rustgevend, Avena Sativa/wilde groene haver, maar ook staat haver bekend als vuur element. Dus in de juiste kwaliteit/hoeveelheid is haver zeer waardevol voedsel voor paarden, net als gerst, tarwe en mais etc. Iedere soort heeft specifieke eigenschappen die je niet moet polariseren in negatief en positief, want anders blijf je met een heel beperkt voedingspakket over en een dier wat niets meer kan hebben. Dat is niet normaal, een paard eet in de natuur van wel 200 verschillende planten!

Structureel voedsel ontsluiten/bewerken is eerder een stap terug dan voorwaarts in de dynamiek die leid naar duurzame/zelf onderhoudende gezondheid doormiddel van passende voeding in een gezond spijsverterings kanaal. Paarden zijn nu eenmaal geen productie dieren en analyses zijn niet meer dan richtlijnen/ indicaties in een complex systeem.

Voer advies:

De hoeveelheid die we "aanvullend" voeren is afhankelijk van ras, geslacht, conditie en (gebruiks)doel. Globaal ligt dat tussen 0,1 a 0,4 % van het lichaamsgewicht. Dus paard van 500 kg = 500 gram tot 2 kilo per dag.

Om hele granen te kunnen verteren moet het dier wel al een spijsvertering hebben die dit aankan voor het zover is rustig opbouwen en evt. bijsturen met de brok. Neem de tijd bij dieren die komen van een lichtverteerbaar dieet van meelbrokken, bewerkte meusli's/granen, mals gras en mals hooi of kuil. 

Voor een paard meer dan 1 kilo graan goed kan verteren, vanuit bovenstaande situatie, moet je minstens een half jaar rekenen voor de darmflora dit aankan. 
Uiteraard in combinatie met goed ruwvoer en evt. ondersteund met ondersteunende supplementen. Wanneer we echt goed ruwvoer verstrekken en goede weidegang, takken etc. geven zou het in principe niet nodig zijn iets aanvullend te voeren. Maar gezien de meeste paarden zich niet in deze situatie bevinden blijven granen en zaden een zeer waardevolle en opbouwende aanvulling. 

Granen zijn feitelijk de vitale zaden van grassen welke paarden, als ze de keus hebben, als eerste uit het lange gras zullen eten.
Zij zijn altijd op zoek naar het meest vitaliserend voedsel die hen in een gezonde balans houdt, altijd klaar om aan hun belager te ontkomen en hun bijdrage te leveren aan een gezonde kudde.


 

Aanvullende voeding

Gezonde voeding voor dieren is natuurlijk de basis.
Maar omdat gezondheid een individuele aangelegenheid en de dieren meestal niet zelf kunnen zoeken naar wat zij nodig hebben om gezond te blijven zullen we soms de dieren, tijdelijk, moeten ondersteunen. Bijvoorbeeld met aanvullende voeding ook wel supplementen genoemd.

Bio-Ron biedt een assortiment aanvullende voeding die hun werking reeds hebben bewezen.
De aanvullende voeding is allemaal volledig natuurlijk / biologisch en minimaal bewerkt.

Ondersteunen van darmflora

  • Doormiddel van pro- en prebiotische aanvullende voeding kunnen we de darmflora ondersteunen en helpen opbouwen en/of in balans te blijven. Bijvoorbeeld bij het omschakelen naar andere voeding, na toedienen van anti-biotica, anti-wormmiddelen en medicijnen, bij mindere kwaliteit voeding, aanhoudende slechte mest, verhuizing/verweiden en stress.


De praktijk leert dat we de meeste dieren regelmatig, maar gedoseerd, moeten draineren met kruiden en/ of homeopathie om de opgebouwde ballaststoffen af te voeren.

Voedingssupplementen voor zuivering

Bepaalde mineralen, zoals bentonit klei, helpen om afvalstoffen en toxinen te binden en af te voeren en doet een verzuurd darmmilieu meer naar het basische bewegen.

Een goede PH is essentieel om tot een goede darmflora te kunnen komen. Bij voeren van meer dan 1 kg granen corrigeert 1 eetlepel ook de calcium/fosfor verhouding en voegt bovendien waardevolle sporen elementen zoals mineralen en metalen toe.

Aanvullende voeding extra vitaminen en mineralen

Bij zuivering hoort ook opbouw. Daarvoor heeft een dier voldoende en goed opneembare vitaminen en mineralen nodig om weer in balans te kunnen komen.
Uiteraard zitten deze ook volop in onze voeding maar zijn er allerlei omstandigheden dat de dieren het hiermee niet helemaal redden. Te denken valt hierbij aan matig tot slecht ruwvoer, stressvolle omstandigheden en ziekte.

Bio-Chi bevat naast de waardevolle voedingstoffen ook kruiden en specerijen die de voedsel opname en maag/darm conditie bevorderen.

Aanvullende voeding als anti-oxidanten

EM-X biedt ondersteuning als natuurlijke anti-oxidant om vrije radicale kettingreacties -ziek zijn- tot staan te brengen en het herstel en weerstand te verhogen. EMX is een veilige en de meest krachtige symbiose van natuurlijke anti-oxidanten, voor zover bekend.

 

Kortom slechts enkele maar goed en gericht gedoseerde aanvullende voeding is voldoende om in een wereld vol belastende invloeden gezondheid te behouden of/en definitief uit een proces van ziekte te geraken.


  

©2019 flavinofood webwinkel beginnen - powered by LB Media webshop