flavino food aangepast
WinkelwagenZoeken
Meest verkocht

Starten Eco stal

 

ecostal_opbouw_01

benodigdheden voor een stal van 4/4:

Multi-task
Waterverdeler
Klei mineralen, Vulkamin
Stalvulling: rapsodie, stro, vlaslemen, hemparade

Start

ecostal_opbouw_02

 

  • Maak een oplossing van Multi-task en water, 1 liter op 20 liter water. Begin bij voorkeur met een lege stal. Een laagje oud materiaal is geen probleem.
  • Maak de bodem nat met 10 liter van de oplossing multitask en water.

 

ecostal_opbouw_03

 

  • Strooi hier vervolgens 12,5 kg Edasil kleimineralen en 12,5 kg Vulkamin gesteentemeel overheen.

ecostal_opbouw_04

  • Breng daar overheen een ZEER ruime stalvulling aan, hoe diverser hoe beter.
    B.v.: 1 pak hemparade, 1 pak vlaslemen, 1 pak rapsodie en 3 balen stro.
    Belangrijk is dat het een combinatie van lange vezels en korte vezels is.

ecostal_opbouw_05

  • Besproei dit met de rest van de Multi-Task oplossing en bestrooi het met 12,5 kg Edasil kleimineralen en 12,5 kg vulkamin gesteentemeel.

ecostal_opbouw_11

  • En klaar is de stal.

 

Na opstart eco-stal

Strooi daarna, verdeeld over een periode van 8 weken, nog eens 25 kilo Edasil en 25 kilo Vulkamin over het stalbed en vernevel het 3 a 4 x per week met Multi-Task oplossing.
Dit stalbed gaat heel lang mee en er is minimaal nieuw materiaal nodig. Natuurlijk varieert het per stal/paard afhankelijk, van de belasting en ervaring de eco-stal op orde te houden. Al doende leert men.

 

Goede buffer door diversiteit aan stalmateriaal

De bedoeling is dat er na verloop van enkele weken een soort koek (buffer) ontstaat die we gaan onderhouden.
Daarbij altijd enig vochtig materiaal laten liggen als we bijvoorbeeld de natte plek verwijderen, dus niet tot de bodem spitten!
Dit is nodig om het juiste micro-organismen milieu in stand te houden, we moeten ze iets geven als signaal: dit is wat jullie moeten aanpakken.

In het begin zal er nog niet direct een echte buffer zijn, deze ontstaat na een aantal weken. Deze buffer kan enkele maanden tot zelfs meer dan een jaar blijven liggen. Bovenop deze buffer houden we een droge laag van voornamelijk stro in stand.
In het begin wordt de onderlaag nog wel met de bovenlaag vermengd, maar uiteindelijk vormt zich in iedere stal een vaste buffer waarop een droge toplaag gemaakt kan worden.
Alleen stro gebruiken werkt niet goed omdat het te grof is en weinig vocht absorbeert. Maar als toplaag werkt het prima.
Daarom adviseren wij om een mix te gebruiken van fijn materiaal bijvoorbeeld hennep, vlaslemen en grof materiaal zoals stro.
Liever geen houtmot gebruiken aangezien dit sterk verzurend werkt, verder is vrijwel alles oke.

Sterker nog; hoe meer soorten stalmateriaal er gebruikt worden hoe sterker het micro-organismen milieu zal zijn, in de herfst kan bijvoorbeeld zelfs een deel bladeren toegevoegd worden.


Kosten:

Er zijn ondertussen al heel wat tevreden gebruikers van de eco stal.
Het werkt positief op het stalmilieu en is ook nog zeer economisch.

Als het eenmaal werkt heb je aan ongeveer 1 baal stro per maand voldoende voor onderhoud, daarnaast een handje vulkamin of eifelgold en wat multi-task.

Afhankelijk van de belasting eens per 2 a 3 maanden ook weer eens een pak vlaslemen, rapsodie, gehakselt stro of hennepstrooisel ter aanvulling van het fijne materiaal. In de herfst kun je zelfs droge bladeren gebruiken, zijn gratis ;-)

Samengevat
Per opstart voor 1 stal (4x4) is het volgende nodig:
2 x 25 kg Kleimineralen a €17,50
3 x 25 kg Vulkamin a €18,50  ( of eifel lava 20 kg a €18,50  )
2 van ieder product voor de opstart periode van 1 a 2 maanden.

Start met 1 gesteentemeel en 1 kleimineraal en vervolgens over 2 maanden de rest van deze producten in de stal verdelen.
1 gesteentemeel achter houden voor de volgende 3 tot 4 maanden onderhoud.
2 x 1 ltr multi-task a €15,00 voor opstart periode.
(Setje 5 x 1 ltr multi-task €63,00)

Daarna 4 maanden 1 ltr multi-task per maand/per stal verdelen daarna is de helft voldoende.


Kringloop denken
Dus naast dat het als prettig stalbed dient en ammoniak en ontwikkeling van andere negatieve invloeden tegengaat, is dit stalmateriaal ook zeer waardevol organisch materiaal voor de bemesting van de weide.

Wat verder bij het onderhoud uit de stal geschept wordt kan elders gecomposteerd worden, 50 % mest en 50 % plantaardig materiaal, hoe diverser hoe beter, zie ook onze foto reportage.

De onderste laag van het stalbed kan uiteindelijk op elk gewenst moment zo op het land gebracht worden.

Dit eindproduct bestaat uiteindelijk uit een combinatie van compost (aerobe laag) en (lang gefermenteerde) bokashi in de onder laag (anaerobe laag).

Schuif de echt droge toplaag opzij en schep de onderlaag op de mestkar en verdeel deze evt. samen met de elders gemaakte compost over het land.

De oude droge toplaag kan weer functioneren voor de opbouw van een nieuwe stalbodem of voor de compostering gebruikt worden.
Doordat er al mineralen en micro-organismen inzitten kan er wat zuiniger omgegaan worden met de producten bij de nieuwe opstart van de stal of/en compostering.

We verspillen zo niets, een echte win/win situatie.

 


 

©2019 flavinofood webwinkel beginnen - powered by LB Media webshop